Sveriges största fastighetsbolag

 

Fastighetsbranschen har alltid varit känd som en lukrativ bransch, vilket har lockat till sig entreprenörer, företagare och affärsmän av alla dess slag. Några är små aktörer, andra är medelstora – och så finns det de enorma elefanterna. Det handlar om Sveriges allra största fastighetsbolag som har mycket fastigheter och kapital i sin ägo. Det gör att de har resurser till att köpa upp nya fastigheter och rusta upp dem för att få snurr på affärerna. Fastighetsbranschen är konjunkturkänslig – och den som lyckas köpa när andra har slut pengar i kassakistan har ofta ett stort försprång i konkurrensen.

 

Sveriges största fastighetsbolag heter Vasakronan och de äger fastigheter för ofantliga 76 miljarder kronor. Det gör att de spelar i en egen liga när det kommer till att äga, köpa och sälja fastigheter i Sverige. En förklaring till det är att Vasakronan ända fram till 2008 ägdes av svenska staten. Där gavs de resurser att förvärva och förvalta enorma fastighetskomplex som har blivit kvar i företaget även efter försäljningen. VD är Fredrik Wirdenius som blev tillsatt i samband med att staten sålde företaget till AP-fonderna. Vasakronan riktar sig i första hand till andra företagare eftersom de tillhandahåller butik- och kontorslokaler.Sveriges största fastighetsbolag 1

 

Nummer två på listan över Sveriges största fastighetsbolag är Akademiska Hus. De har en utpräglad inriktning på fastigheter som används inom universitetsbranschen, vilket uppenbarligen också har sina ekonomiska fördelar eftersom bolaget äger fastigheter för över 50 miljarder kronor. Akademiska Hus är ett statligt aktiebolag, vilket innebär att det är staten som står som ägare för bolaget. Dess VD heter Kerstin M. Lindberg Göransson och hon tog över chefsposten 2011.

 

Sveriges tredje största fastighetsbolag heter Svenska Bostäder. Det är det enda bolaget på topp tre som har just bostäder som inriktning till skillnad från Vasakronan och Akademiska Hus som båda riktar sig till institutioner och företag. Svenska Bostäder ägs av Stockholms kommun, vilket innebär att de framför allt äger fastigheter i Stockholms stad. Som ägare av privatpersoners bostäder har de också ansvar för att de hålls i ett bra skick. Det innebär bland annat att de ska se till att hyresgästen har en varmvattenberedare.