Familjebostäder

Det är inte alla fastighetsbolag som har den uttryckliga målsättningen att framför allt mindre belevade barnfamiljer ska få chansen till bra boende. AB Familjebostäder är just ett sådant företag som därmed utgör undantaget som bekräftar regeln. Det är ett anrikt fastighetsbolag som startades 1936, när behovet av att ge människor med mindre resurser möjlighet att få bo på ett anständigt sätt var stort. Det har knappast minskat idag. I ett Stockholm som lider av bostadsbrist har Familjebostäders roll fått en ännu större betydelse och de fortsätter att slåss för familjernas rättigheter.

Numera är det dock inte bara barnfamiljer som har möjlighet att få hyra en lägenhet av Familjebostäder. Istället är ansökningen öppen för alla som har behov av ett nytt boende. Eftersom många av lägenheterna är tvåor eller treor riktar de sig dock indirekt till föräldrar med barn. Att köpa en bostadsrätt i den storleken i Stockholm är nästintill en omöjlighet utan att ta ett miljonlån. För alla föräldrar är det inte en verklighet eftersom det kräver två heltidsanställningar. Familjebostäders syfte är att det ska gå att bo i Stockholm utan att behöva skuldsätta sig upp över öronen.

Family Playing Together in Living Room

Totalt har Familjebostäder nästan 19 000 lägenheter till sitt förfogande. Det som skiljer Familjebostäder åt från andra bostadsföretag är att de bygger lägenheter för att hyra ut dem, inte för att sälja dem. Utöver lägenheterna har Familjebostäder också nästan 1 000 lokaler för olika ändamål. För att få en bostad hos Familjebostäder gäller det att stå i kö. De delas ut beroende på hur länge du har stått i kö för att skapa ett rättvist turordningssystem. Det betyder att du tjänar på att ställa dig så tidigt i kö som möjligt om du tror att du kommer att ha nytta av en hyreslägenhet i framtiden.

Att hyra en lägenhet istället för att köpa den kan ha vissa nackdelar. Visst slipper du amorteringar på banklånet, men hyran är ofta högre än bostadsrättsavgiften. Dessutom finns det begränsningar på vad du får och inte får göra i din lägenhet. Om du exempelvis vill renovera köket eller sätta in ett nytt badkar är det bäst att du pratar med din hyresvärd först.