Stockholmshem

Stockholmshem är ett av tre allmännyttiga fastighetsbolag som finns i Stockholm. Som sådant ägs Stockholmshem av Stockholms stad. Det är det näst största fastighetsbolaget i Sverige, och inhyser knappt 50 000 människor i sina bostäder. Verksamheten har genom åren förändrats till att enbart fokusera på uthyrning och förvaltning av bostäder.

Stockholmshem bildades 1937, och företagets första huvudsakliga uppgift var att förvalta och bygga nya så kallade ”rikebarnshus”, flerfamiljshus som Stockholms stad byggde i slutet av 30-talet för familjer med många barn och små ekonomiska medel. De första husen av det slaget byggdes i Roslagstull, Traneberg och Hammarbyhöjden. Lägenheterna var oftast tvåor på runt 46 kvadratmeter, och husen som byggdes var så kallade ”smalhus”, där lägenheten var genomgående i huset. Detta gjorde att man kunde ha fönster på båda sidorna av lägenheten, vilket släppte in både ljus och luft. De flesta familjer som flyttade in i dessa lägenheter såg det som en ren lyx, eftersom de hade badrum, varmvatten och centralvärme. Tidigare hade det inte varit ovanligt att man bodde tio människor i en etta, utan vare sig vatten eller värme.250px-HQStockholmshem

I mitten av 1940-talet övergav Stockholms stad barnrikehusen som byggform, och Stockholmshem övergick i och med detta till att bygga för alla. På den här tiden började kraven på kvalitet och levnadsstandard att öka, och många av de nya hemmen fick balkonger och utsmyckade fasader, och lägenheterna blev rymligare. Något annat som höjer standarden på ett boende är markiser för alla fönster, så att man kan justera solinsläppet i lägenheten. Om man precis som Stockholmshem är baserad i Stockholm kan man hitta fina markiser i Stockholm på Hagasolskydd.se.

I slutet av 1940-talet ägde och förvaltade Stockholmshem redan 9000 lägenheter, och bolaget fortsatte att bygga nya lägenheter under 1950- och 1960-talen. Stockholmshem byggde framförallt i Blackeberg under dessa årtionden, men även i Norra Ängby, Hässelby strand, Gröndal, Farsta och Södermalm, bland andra platser.

Nybyggnationerna började dock avta under 1970-talet, och under 1990-talet fokuserade Stockholmshem snarare på att rusta upp och renovera redan befintliga fastigheter. Under 2000-talet har dock bolaget återigen början bygga nya bostäder, bland annat på Liljeholmskajen och i Hammarby sjöstad. Stockholmshem förvaltar idag 25 000 lägenheter fördelade på 383 fastigheter.